Selectie Assessments

Wat is de toegevoegde waarde van assessments?

Assessments geven op een laagdrempelige manier inzicht in de sterke punten en de ontwikkelmogelijkheden van jouw medewerkers. Er zijn verschillende soorten assessments die elk hun toegevoegde waarde hebben.

Wij bieden

  • selectieassessments
  • ontwikkelassessments
  • teamassessments
  • loopbaanassessments

Een assessment vergroot het zelfinzicht van jouw medewerkers die daardoor gestimuleerd worden om zelf te bepalen of de functie nog aansluit bij hun sterke punten en ambities. Uiteindelijk kun je zo veel beter sturing geven aan competentiegericht werken. Daarbij ga je na het assessment gemakkelijker en objectiever in gesprek met jouw medewerker of sollicitant. Het assessment geeft houvast voor alle partijen, omdat het belang gezamenlijk is.

Meerwaarde voor de medewerkers

Een assessment doen is een bijzonder spannend moment in de carrière van een medewerker of sollicitant. Want alles hangt af van de prestatie op die ene dag. Logisch dat deelnemers zich maximaal wil voorbereiden op hun assessment. Als werkgever is het goed hier bij stil te staan en om de werknemer of sollicitant alle tijd te geven die hij/zij nodig heeft om zich voor te bereiden.

Zo is het goed om te vertellen wat een assessment inhoudt en wat er van de medewerkers wordt verwacht. Dit geldt voor alle soorten assessments die er afgenomen worden. Wij bieden assessments gericht op het meten van functiebenodigde competenties (selectie-assessment), assessments die ontwikkelbehoeften in kaart brengen (ontwikkelassessment), assessments als zeer effectief middel voor een effectiever samenwerking (groepsassessments) en assessments die de verschillende loopbaanmogelijkheden inventariseren (loopbaanassessment).

Meer weten over de mogelijkheden voor jouw onderneming? Neem telefonisch contact op met Cindy van Benthem (06-14904164) of stuur haar een mailtje (c.vanbenthem@avantiro.nl).

Assessments bespreekbaar maken op de werkvloer

Wij raden altijd aan om het gebruik van assessments bespreekbaar maken binnen jouw organisatie. Zo toon jij aan dat jij de ontwikkeling van jouw medewerkers belangrijk vindt en dat je hierin wilt investeren. Neem je personeel mee in deze keuzes zodat het ze niet overvalt wanneer je assessments in wilt zetten zonder hun medeweten. Maak duidelijk dat het doel het vergroten van werkgeluk is.

Wat is de toegevoegde waarde van assessments?

Wat is de toegevoegde waarde van assessments?

Elk assessment kan individueel of in teamverband afgenomen worden. Wil je inhoudelijk meer weten over de verschillende soorten assessments die Avantiro biedt? Kijk dan op onze assessment pagina.

  • De toegevoegde waarde van een selectie-assessment

Wanneer je denkt de perfecte persoon voor de functie gevonden te hebben is het niet vanzelfsprekend dat deze persoon de functie op langere termijn ook naar verwachting uitvoert. Dat komt omdat je tijdens de sollicitatieprocedure niet echt objectief naar deze persoon hebt gekeken. Je hebt je niet verdiept in karaktereigenschappen, in competenties en in zijn/haar ontwikkelpunten. Een selectie-assessment kan een hele nuttige tool zijn in deze fase om juist deze punten in kaart te brengen. Een selectieassessment helpt je zo vooraf bepalen of een kandidaat geschikt is voor de functie. Ook kun je de sterke punten van de kandidaat koppelen aan het team. Zo kun je samen bepalen in hoeverre deze persoon qua competenties aanvullend is voor het team en de organisatie. Meer over selectie assessment >>

  • De toegevoegde waarde van een ontwikkelassessment

Weet je niet zo goed waar jouw medewerker staat? In hoeverre hij/zij zich ontwikkeld heeft en of de benodigde competenties zijn behaald. Door het inzetten van een ontwikkelassessment worden de talenten, sterke punten en het ontwikkelpotentieel van jouw werknemer in kaart gebracht. Op deze manier kun je naast het luisteren naar je onderbuikgevoel ook objectief onderbouwen waarom de ene werknemer wel die loonsverhoging of andere functie verdiend en de ander niet. Een ontwikkelassessment geeft ook inzicht in de punten waar de medewerker de komende tijd aan zou kunnen werken. Meer over ontwikkelassessment  >>

  • De toegevoegde waarde van een teamassessment

Heb je twee ambitieuze medewerkers die beide op dezelfde vacature solliciteren? En vind je het lastig om te kiezen omdat jij en jouw team vinden dat ze beiden geschikt zijn? Dan is het inzetten van een teamassessment heel gepast. Met het teamassessment worden alle sterke punten en voorkeuren van het team in kaart gebracht. Je bepaalt vooraf welke competenties noodzakelijk zijn om de functie succesvol in te vullen. Ook kijk je naar de doelen en de resultaten die er behaald moeten worden en naar wat er nodig is om het team nog sterker te maken. Aan de hand van het teamassessment kun je objectief onderbouwen waarom één van de twee als beste uit de test komt.

Naast het inzetten voor selectie-vraagstukken, wordt een team assessment ook vaak ingezet voor het beter leren kennen van elkaar, het ontdekken van elkaars motivatoren, versterkingen maar ook de aanwezige hiaten. Deze bekijkt en bespreekt Avantiro in een team, maar kan ook opgevolgd worden door teamcoaching waarin de uitkomsten verbonden worden met de cultuur-/organisatie-opgave. Meer over groeps- of teamassessment >>

  • De toegevoegde waarde van een loopbaanassessment

Wanneer een werknemer al jarenlang in dezelfde functie zit bestaat de kans dat hij/zij op een gegeven moment iets anders wil. Ambities en wensen kunnen gedurende de tijd veranderen. Soms heeft een medewerker eerder keuzes gemaakt die op een later moment niet meer lijken aan te sluiten bij waar hij/zij goed in is of gelukkig van wordt. Het is voor jou, maar ook voor de werknemer vaak lastig om hier de juiste weg in te vinden. Hij/zij voert de functie immers al jarenlang goed uit en klaagt niet.

Daarbij is het voor de omgeving en ook voor de werknemer zelf vaak onduidelijk waar de ambities liggen. Het gevolg van een ongelukkige werknemer is mogelijk een burn-out. Een loopbaanassessment kan in een vroege fase een burn-out voorkomen omdat de werknemer serieus wordt genomen in zijn/haar persoonlijke proces. Na een loopbaanassessment weet de medewerker waar hij/zij zich op wil richten en op waar hij/zij echt goed in is. Hierna ga je samen op zoek naar een beter en meer passende functie binnen het bedrijf of in een ander geval buiten het bedrijf. Meer over loopbaanassessment >>

Denk jij dat het inzetten van een assessment iets voor jou is? En wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw onderneming? Dan ben je van harte welkom bij ons op kantoor in Oldenzaal. Neem telefonisch contact op met Cindy van Benthem (06-14904164) of stuur haar een mailtje (c.vanbenthem@avantiro.nl).