MCMMCM BV

Machine Constructies Marknesse (MCM) is al meer dan 25 jaar dé solide en betrouwbare partner in hoogwaardig metaal voor opdrachtgevers door heel Nederland. Bij MCM produceren ze maatwerk onderdelen en constructies van staal, RVS en aluminium. Alles onder één dak, want de kracht zit juist in de combinatie. Bij MCM vinden ze de verbinding tussen halffabricaat en machine én tussen mens en metaal. Die aanpak maakt MCM partner in metaal.

Uitdaging

MCM heeft de laatste jaren een enorme groei doorgemaakt. Het aantal medewerkers nam sterk toe. Nieuwe mensen moesten ingewerkt worden en daarbij begonnen vertrouwde processen en structuren te knellen. MCM zag in dat er verandering nodig was. De nieuwe organisatie vroeg om een professionaliseringsslag, om transparantie in aansturing en procesinrichting. Het was heel belangrijk voor MCM om de verandering in te zetten zonder verlies van het goede (een sterke, eigen identiteit en een prettige werkomgeving).

Om deze organisatie ontwikkeling vorm te geven koos de organisatie voor een multidisciplinaire aanpak. In het samenwerkingsverband tussen Vosteq (organisatie-inrichting en procesverbetering) en Avantiro (professionele- en cultuurontwikkeling) vond zij een betrouwbare partner in dit proces.

Oplossing: van A naar B op de manier van B

Mensen spelen een cruciale rol bij veranderingen. Hoe zorg je er nu voor dat je de organisatie en haar mensen meekrijgt in de gewenste beweging? In het teamcoaching traject werd een gedegen analyse gemaakt van de verbeterkansen in de harde kant (inrichting). Deze analyse werd vervolgens gekoppeld aan houding en gedrag, waarbij gestart werd met het leidinggevend kader. Er werd tijd genomen om met elkaar het gesprek te voeren over vragen zoals: waar gaan wij voor, waar staan wij voor, wat vraagt dit van ons, als MT, als middenkader, als leidinggevende, in houding en gedrag?

Zowel de gedragspatronen van de groep als de bijdrage van ieder groepslid stonden centraal. Hierover een open gesprek voeren is best een uitdaging. Daarom werd met behulp van Insights Discovery eerst gewerkt aan het vergroten van zelfkennis en -acceptatie. Vervolgens werden deze inzichten gedeeld in het team. Medewerkers leerden ieders kwaliteiten en valkuilen herkennen waardoor er meer begrip en acceptatie ontstond. Natuurlijke spanningsvelden konden worden besproken en zo leerde het team om de kracht van diversiteit te benutten ten gunste van de gezamenlijke ambitie. Ook werd er gekeken naar wat er nodig was om als team impact te hebben in de organisatie.

Duurzame ontwikkeling

Krachten bundelen, werken met de spanningsvelden, bereid zijn om van elkaar te leren. En het lef hebben om ook de bestaande structuren en processen aan te pakken. Deze combinatie vormde het fundament onder de geslaagde ontwikkeling die MCM heeft doorgemaakt. Leidinggevenden zijn zich meer bewust van wie zij zelf zijn en welke rol zij hebben in de organisatie ontwikkeling. De opgedane inzichten worden nog dagelijks gebruikt. Een traject dat, vanuit gezamenlijke inspanning, tot veel meer heeft geleid dan een eenmalige investering met beperkte houdbaarheid.

Hier vind je meer informatie over onze teamcoaching. 

MCM BV

Adres: J. Marisstraat 9, Marknesse
Meer informatie: https://mcm-marknesse.nl/
Contactpersoon: Cor van Vilsteren, Algemeen directeur