Aannames, een gevaar voor je loopbaan

Niets is wat het lijkt. 3 Gevaren van aannames in je loopbaan

Wanneer je iets voor lief neemt, zonder bewijs ter ondersteuning dan spreken we van een aanname. Deze aannames hebben wij nodig in ons leven. We hebben namelijk niet de energie én de tijd om alles wat we tegenkomen te onderzoeken. Maar, wanneer je alles aanneemt zonder de feiten te checken vormen mensen hun mening dus naar aanleiding van iets dat ze voor lief nemen. Het gevaar is dat ze zich op basis daarvan ook gaan gedragen. In veel gevallen kan het doen van een aanname leiden tot onder andere miscommunicatie, ontslag, afgewezen worden en inefficiëntie. Niets is wat het lijkt. Wij willen je graag helpen om anders om te gaan met aannames in je loopbaan. Wij willen jou een kans geven door het stellen van de juiste vragen, zodat jij de juiste beslissingen kunt maken.

Hoe je jezelf tekort kunt doen door verkeerde aannames

Een mening over een persoon of bedrijf kan er toe leiden dat je iemand niet wilt leren kennen of dat je ergens niet wilt werken en er dus niet gaat solliciteren. Een verhaal dat je via via hoorde, een bericht op social media of een vreemde opmerking van een leidinggevende kan ervoor zorgen dat jij andere keuzes gaat maken dan dat je daarvoor van plan was. Je laat je afleiden door aannames en zo doe je jezelf mogelijk te kort. Het werkt ook andersom. Een naam, adres of foto op een cv kan ertoe leiden dat de selecteur al een bepaalde gedachte heeft over de kandidaat, over de achtergrond of het karakter. Misschien heeft de selecteur op social media vooronderzoek gedaan of kennis ingewonnen via een bekende van de kandidaat. Allemaal aannames die het maken van keuzes vals kunnen beïnvloeden.

Je laat je afleiden door aannames en zo doe je jezelf mogelijk te kort.

Niets is wat het lijkt

Alles is gebaseerd op aannames omdat we nou eenmaal niet alles weten, alles kunnen uitzoeken en kunnen testen. Maar wanneer je wel gaat onderzoeken en open (niet suggestieve) vragen gaat stellen zal in veel gevallen blijken dat de interpretatie die jij had van de situatie compleet anders is dan je in eerste instantie dacht.

3 Gevaren van aannames voor jezelf of je carrière

#1 Persoonlijke groei

Aannames zorgen ervoor dat je beslissingen neemt die achteraf niet altijd juist zijn. Hoe vaak heb jij een reep chocolade gekocht omdat je de verpakking zo mooi vindt? Maar de verpakking zegt niets over de smaak van de chocolade. Misschien bevat de meest simpele verpakking wel de allerlekkerste chocola?! De gebruiksvriendelijkheid van een website kan ervoor zorgen dat jij er geen cursus boekt, de lelijke neus van je toekomstige baas kan ervoor zorgen dat je hem niet aardig vindt en de huisstijl van een bedrijf kan ervoor zorgen dat je daar nooit gaat solliciteren. Gek toch? Want wie zegt dat iemand niet aardig is omdat hij een bijzondere neus heeft. Of dat een bedrijf niet passend is omdat de huisstijl niet bij je past. Misschien gaan ze de huisstijl binnenkort wel helemaal omgooien omdat ze zelf ook vinden dat het niet meer aansluit. Jammer dat jij deze baan afsloeg omdat je stuurde op aannames! Zo zit je je eigen persoonlijke groei in de weg. Terwijl de kans groot is dat wanneer je de aannames die je maakt in vragen stelt, je de werkelijke waarde ziet en hele andere keuzes maakt.

#2 Gemiste kansen en foute acties

Wanneer je besluit om iets niet te doen, omdat iemand je niet aanstaat door een slechte ervaring van een ander of omdat een bedrijf in jouw ogen een verkeerde uitstraling heeft, loop je mogelijk een mooie kans mis. Wat iemand anders denkt of vindt is altijd een gekleurde mening. Door vorige ervaringen of waardeoordelen. Dat geldt ook voor jezelf, misschien had je nieuwe collega wel een slechte dag? Soms moet je jezelf en een ander echt een kans geven door het stellen van de juiste vragen. Want de kans is groot dat jij dit op een andere manier zal ervaren wanneer je meer weet. Je wilt toch geen kansen missen door foute acties?

#3 Spiegelen aan jezelf

Jij bent uniek en alle andere mensen zijn dat ook. Iedereen heeft zijn of haar eigen pad gelopen in het leven met eigen ervaringen en overtuigingen. Andere mensen hebben dus andere normen en waarden dan jij. Uiteraard kan dat je soms flink teleurstellen. Hoe jij denkt, wat jij voelt en hoe jij dingen ziet, dat is van jou. Een ander denkt, doet en voelt weer heel wat anders. De ander in zijn of haar waarde laten zonder die ander te spiegelen aan jezelf kan het schaden van persoonlijke relaties voorkomen.

Herkenbaar?

Deze gevaren van aannames zijn vast herkenbaar. Je gaat ergens vanuit en daarop baseer je je keuzes. Avantiro kan je in een sollicitatietraining helpen met het onderbouwen van het verhaal dat je wilt vertellen. Want als je je cv, je functie of je persoonlijkheid niet onderbouwt weet niemand wat je daadwerkelijk bedoelt. Misschien ben je een harde werker, heel fijn, maar wat is hard werken? Hard werken is voor jou misschien 8 uur achter elkaar en 32 uur per week aanwezig zijn en doen wat je opgedragen wordt. Maar misschien verstaat je toekomstige baas onder hard werken dat je je 60 uur per week en ook in het weekend inzet voor het bedrijf. Of misschien zit hard werken helemaal niet in de uren die je maakt, maar ergens anders in. Een sollicitatiegesprek leent zich bij uitstek voor het onderbouwen van jouw verhaal, want aannames zijn zo gemaakt. We helpen je graag met het onderbouwen van het hele verhaal dat je wilt vertellen.

Meer weten of direct een afspraak maken? We zijn bereikbaar op het nummer  0541 – 24 10 80 of via mail op receptie@avantiro.nl.