Veranderen

Workshop: Waarderend Veranderen

In een steeds veranderende omgeving zien we dat het organisaties helpt om de kracht van waarderend veranderen te ontdekken. Dit is een methode die start bij het waarderen van wat er al is, zodat de kracht van al bestaande vaardigheden en competenties gebruikt kan worden voor de uitdagingen die de organisatie heeft. Het al aanwezige potentieel wordt zichtbaar en kan daardoor benut worden.

In de afgelopen periode hebben we tijdens onze inspiratieworkshop over waarderend veranderen verschillende organisaties het effect mogen laten ervaren van deze aanpak. De deelnemers leerden om verandering vanuit al bestaande krachten en sterktegericht te benaderen. Ook hebben ze gezien hoe de positieve energie die ontstaat bijdraagt aan het verandervermogen en dus de wendbaarheid van de eigen organisatie.

Het potentieel als uitgangspunt

Wat is waarderend veranderen? Waarderend veranderen is een methode die niet het probleem als uitgangspunt neemt, maar het potentieel. De methode start bij een krachtige, waarderende vraag. Je kunt jezelf afvragen waarom iets niet werkt of je kijkt naar de vraag ‘wanneer jullie op je best waren’ gegeven het kernthema waar je naar kijkt. Beide vragen initiëren een beweging. De eerste, probleemgeoriënteerde vraag, installeert een zoektocht naar het oplossen van dat wat nog niet werkt of beter moet. Dit is een prima benadering als er een duidelijk te identificeren probleem ligt met een aanwijsbare oorzaak.

“Wanneer waren jullie op je best?”

Ontwikkelgericht

De tweede vraag stimuleert en activeert het benutten van aanwezige vermogens. Hier draait het om de vraag ‘what gives live’ (aldus grondlegger David Cooperrider). De focus is ontwikkelgericht en vindt haar kern in het benutten van collectieve intelligentie. Nieuwe ideeën ontstaan vanuit de groep, vanuit ‘willen’ in plaats van ‘moeten’. Belangrijk is dat ‘waarderend’ niet hetzelfde is als ‘positief’. Je kijkt naar/waardeert wat er al is, wat er al werkt en benut deze inzichten (die vaak in het klein al zichtbaar zijn) voor datgene wat je wilt bereiken (dat wat zou kunnen zijn). Vervolgens ontwerp je samen eerste stappen om te komen waar je wilt zijn. Uiteraard kom je hierbij barrières, belemmerende gedragspatronen en niet helpende processen op het spoor. Deze ga je niet uit de weg, maar bekijk je vanuit de bril van de aanwezige vermogens: Hoe kunnen onze succesfactoren ons helpen bij het verwezenlijken van de gewenste stappen? Het resultaat? Positieve energie en een bevlogen en gemotiveerd team dat vanuit eigen kracht werkt aan toekomstbestendige oplossingen.

De workshopervaring

In aanloop naar de workshop wordt afgestemd met welk actueel veranderthema we aan de slag gaan. Denk hierbij aan voorbeelden als: ‘onze kernwaarden als motor voor succes’, ‘inspirerend en resultaatgericht samenwerken’, ‘de kracht van het team als katalysator voor organisatie-ontwikkeling’. De workshop zelf begint met een korte introductie van de theorie en basisprincipes achter waarderend veranderen. Vervolgens gaan we aan de slag met interactieve oefeningen, waarbij deelnemers op onderzoek gaan naar de bepalende succesfactoren via het delen van ‘beste momenten’. Door succesverhalen te delen en in te zoomen op concreet gedrag en de unieke bijdrage van eenieder ontstaat er gedeeld inzicht in aanwezige vermogens, is er erkenning voor ieders unieke bijdrage, zien deelnemers kansen voor beweging en ervaren ze een positieve energie, die ‘zin om aan de slag te gaan’ oproept.

Kernpunten uit de workshop

  • Focussen op kracht in plaats van tekortkomingen: De kracht van waarderend veranderen zit in de focus op wat goed werkt. Dit zorgt voor een sfeer van vertrouwen, versterkt de motivatie en ontsluit de kracht van de groep.
  • Samen ontdekken: Door in te zoomen op de succesverhalen en op zoek te gaan naar succesfactoren ontstaan er nieuwe perspectieven en kansen. Het vergrote inzicht in hoe concreet gedrag bijdraagt aan succes, nemen de deelnemers mee naar de praktijk.
  • Positieve taal en benadering: Een positieve benadering stimuleert een open, betrokken sfeer waarin mensen zich veilig voelen om hun ideeën te delen. Door positief taalgebruik te oefenen, merken deelnemers direct het effect op de teamdynamiek.

Aan het eind van de workshop gaan deelnemers geïnspireerd en enthousiast naar huis. Door af te sluiten met het delen van een concrete, persoonlijke intentie (‘wat ga ik de komende tijd doen met de inzichten van vandaag?’), ontstaat er verbinding vanuit openheid. Deelnemers hebben er zin in om met de succesfactoren aan de slag te gaan en kunnen elkaar daarbij helpen.

De workshop stimuleert daarmee niet alleen ontwikkeling, maar ook actiegerichtheid. Er ontstaan eerste connecties met een nieuwe manier van denken, die niet alleen helpt bij individuele groei, maar ook bij team- en organisatieontwikkeling. Wanneer er vervolgens ook aandacht besteed wordt aan opvolging, blijkt waarderend veranderen een krachtige methode te zijn voor het realiseren van veranderingen, die werkelijk gedragen worden en gevoeld worden door iedereen binnen de organisatie.

Benieuwd hoe waarderend veranderen binnen jouw team een verschil kan maken? Vraag ons naar de mogelijkheden voor een inspirerende workshop!