Talentgesprek / ontwikkelgesprek
Hoe haal je het beste in medewerkers naar boven?
Door in gesprek te gaan met medewerkers over hun talenten en ambities, en de manier waarop deze kunnen worden ingezet binnen de organisatie, wordt een win-win situatie gecreëerd, voor medewerker en organisatie. Naar aanleiding van zo’n talentgesprek ontdekken we hoe meer een medewerker zijn of haar talenten kan inzetten, hoe meer tevreden hij/zij is en hoe beter de prestaties zijn. Bovendien zorgt een ontwikkelgerichte focus in een organisatie voor een goede werksfeer.
Focus op de toekomst
Het verschil tussen een talentgesprek en een traditioneel functionerings- en beoordelingsgesprek is de focus op de toekomst. Functionerings- en beoordelingsgesprekken kijken veelal terug op het functioneren van de medewerker. Er wordt hooguit vooruit gekeken in termen van ‘wat moet er worden verbeterd’. In talentgesprekken ligt de focus op de toekomst: Welke talenten spreken voor de medewerker en maken hem of haar uniek? Hoe kunnen deze talenten op de werkvloer worden benut? Waar wil de medewerker naar toe? Wat heeft hij/zij nodig om zich te ontwikkelen?
Talentgesprekken zijn bedoeld om medewerkers te motiveren meer uit zichzelf, uit hun kwaliteiten en talenten te halen en hun ambities te realiseren. In een talentengesprek worden deze onderwerpen besproken en wordt de medewerker aangemoedigd om zijn of haar talenten meer in te zetten.
De insteek is dus toekomstgericht en daarmee is de impact een stuk positiever.
Voordelen van een talentgesprek
Als leidinggevenden en medewerkers op een ontwikkelgerichte manier in gesprek gaan, wat wil zeggen onderzoekend naar talenten en ambities en gezamenlijk doelen stellend voor de toekomst, ontstaat er meer motivatie om aan persoonlijke en professionele ontwikkeling te werken. Bijkomend voordeel is dat persoonlijke doelen en organisatiedoelen dichter bij elkaar kunnen komen te liggen.
Alle voordelen van talentgesprekken op een rij:
- Inzicht in en benutten van talenten van medewerkers;
- Werken aan duurzame inzetbaarheid: hogere flexibiliteit in het denken over (arbeids)mogelijkheden;
- Hogere medewerkerstevredenheid;
- Medewerkers voelen zich meer gewaardeerd;
- Sterke motivatie om met persoonlijke doelen aan de slag te gaan;
- Verbeterde werksfeer;
- Afstemming persoonlijke en organisatiedoelen;
- Medewerkers worden ambassadeurs voor de organisatie;
- Dit alles leidt tot betere prestaties.
Hoe ziet een talentgesprek, ook wel ontwikkelgesprek er uit?
Hoe voer je een goed talentgesprek? Hoe formuleer je heldere doelstellingen? Hoe zorg je voor een positieve impact van de gesprekken op de langere termijn? Hoe maak je een goed gespreksverslag? Avantiro ondersteunt ondernemers en leidinggevenden hierin. Van het (her)inrichten van talentgesprekken tot persoonlijke begeleiding bij het voeren ervan.
Hoewel het belangrijk is dat er in een talentgesprek een informele, ontspannen en persoonlijke sfeer bestaat, horen wij van veel van onze klanten dat zij enige vorm van houvast prettig vinden als het gaat om het voeren van talentgesprekken. Al is het alleen maar om te zorgen dat er concrete afspraken gemaakt worden die ergens toe leiden.
Hoewel ieder talengesprek anders is, kan Avantiro ondersteuning bieden in het opstellen van gespreksformulieren (ter voorbereiding van de leidinggevende én van de medewerker) en een verslagformat. In het bijzonder voor organisaties die geen eigen HRM afdeling hebben kan Avantiro een extra dienst bieden: begeleiding van de talentgesprekken door één van onze adviseurs.
De adviseur bereidt samen met de ondernemer of leidinggevende de talentgesprekken voor, begeleidt de talentgesprekken tussen leidinggevende en medewerker en (voor veel klanten niet onbelangrijk) verzorgt de verslaglegging. Hierdoor wordt de ondernemer en/of leidinggevende zoveel mogelijk ontzorgt en wordt toch op de juiste manier aandacht geven aan (talent-)ontwikkeling van medewerkers.
Wij nodigen je van harte uit om een vrijblijvend kennismakingsgesprek met ons aan te gaan. We zijn bereikbaar op nummer 0541 – 24 10 80, of via mail op receptie@avantiro.nl
Coaching
Personal coaching vs. executive coaching.
Personal coaching is een diensterverlening die gericht is op het ondersteunen van mensen bij het bepalen van de koers van hun loopbaan. Personal coaching kan voorkomen bij het maken van een beroepskeuze, het aangaan van de volgende carrière stap, maar ook bij ontslag of een burn-out.
Wil je je persoonlijke effectiviteit als manager of ondernemer vergroten? Dan is executive coaching een waardevolle stap. Een executive coach ondersteunt je in het vormgeven van jouw rol als bestuurder, leidinggevende of ondernemer.