Maarten Bomans loopbaantraject Avantiro

Van schooldirecteur naar consultant; het loopbaantraject van Maarten Bomans

Maarten Bomans

Maarten Bomans, 38 jaar en getrouwd met Maaike, is geboren en getogen in het mooie Twentse Markelo. Sinds 5 jaar woont hij met zijn vrouw Maaike en dochters Sarah (9 jaar) en Emma (6 jaar) in de buurtschap Herike-Elsen in een schitterende woonboerderij. Achttien jaar lang heeft Maarten in het basisonderwijs gewerkt. In 2003 is hij begonnen als leerkracht van bovenbouwgroepen (6,7,8) en vervolgens is hij vrij snel doorgegroeid naar een functie als intern begeleider (zorgcoördinator) en directeur.

Maarten is een echt mensenmens, sociaal, geïnteresseerd en nieuwsgierig naar wat mensen beweegt. Dat drijft hem ook in zijn werk. Om concreet zaken voor elkaar te krijgen werkt Maarten graag samen. Hierbij is een goede balans tussen (vak)inhoud en proces (o.a. de werkwijze / de manier van samenwerken) erg belangrijk.

“Ik vind het interessant om te zien, horen en voelen hoe mensen samenwerken, dingen (bewust) tegenhouden etc. Ik wil graag weten wat daarachter zit en hoe we het positief kunnen ombuigen naar iets constructiefs. Om hierdoor zaken echt gedaan te krijgen.” Aldus Maarten die als persoon, maar ook in het (vrijwilligers)werk dat hij doet, maatschappelijk betrokken is.

De werk-privé balans

Maarten vindt vitaliteit enorm belangrijk. “Werk is in mijn ogen niet het allerbelangrijkste in het leven. Het is wel een groot onderdeel van je leven, dus naar mijn idee moet het leuk en zinvol zijn en energie geven. Iedere dag met plezier naar je werk gaan, zo zou het moeten zijn!” Hierin vindt Maarten de balans tussen werk en privé ook echt belangrijk. “Hard werken is prima, maar er moet ook tijd zijn voor thuis, gezin, sport etc. Dan functioneer je volgens mij het beste.”

De uitdagingen van Maarten

Maarten liep de afgelopen jaren tegen meerdere uitdagingen aan. Factoren die ervoor zorgden dat hij uiteindelijk zijn baan als directeur heeft opgezegd waren onder andere:

  • Het altijd maar ‘aan staan’ voor werk. Er 24 uur per dag, zeven dagen in de week mee bezig zijn. Het leek volgens Maarten of het onderwijs een sector is die nooit uit staat. Het werk als directeur basisonderwijs ervaarde Maarten mede daarom ook als enorm hectisch. De balans werk/privé raakte volledig zoek en dat wilde hij niet meer.
  • Het moeten voldoen aan allerlei wet- en regelgeving. Veel zaken komen volgens Maarten op het bordje van het basisonderwijs en dat moet opgelost worden met beperkte (of zonder) middelen.
  • Ambulante tijd. Maarten zou aankomend schooljaar, naast zijn werk als directeur, weer gedeeltelijk voor de klas moeten. Mede door het feit dat zijn hart niet meer voor de klas ligt zag hij dit helemaal niet zitten.
  • Herhalende werkzaamheden die voor weinig nieuwe uitdaging zorgden.
  • De koers van de Stichting waar Maarten voor werkte paste niet meer. Maarten had geen zin om nog tijd, energie en aandacht in nieuwe ontwikkelingen te moeten stoppen.
  • Het verlangen naar iets totaal anders werd te groot.

Het roer om

Halverwege het jaar 2020, bij de start van de coronacrisis, ging Maarten zichzelf steeds vaker vragen stellen. “Is dit het nu? Vind ik dit werk nog echt leuk? Haal ik er nog voldoening uit? Geeft het werk mij energie of kost het alleen maar energie? Zal ik het roer omgooien en mijn baan opzeggen en in het diepe springen?”

Het Hulsbeek Avantiro

Het Hulsbeek, de achtertuin van Avantiro

En toen?

Maarten wist vrijwel direct dat hij het erg prettig zou vinden om eens met een ‘buitenstaander’ te praten*. Iemand die zijn werksituatie en de mensen in het vak niet kent. Iemand die puur naar Maarten kan kijken en luisteren. Hij heeft toen, na het horen van goede verhalen over de werkwijze een aanpak van Avantiro, contact opgenomen met Joost. En dat klikte na een eerste telefoongesprek al meteen goed.

*In het verleden heeft Maarten al vaker op het punt gestaan om uit het onderwijs te stappen. Gesprekken die hij toen voerde met professionals hebben ervoor gezorgd dat hij van directeur van twee kleine scholen naar directeur van twee grote scholen is gegaan.

Een loopbantraject bij Avantiro

Een loopbaantraject bij Avantiro startte met het verkennen van de hulpvraag. Wat kan Avantiro voor mij doen. Vervolgens werden er afspraken gemaakt over een traject bestaande uit een aantal testen, opdrachten en gesprekken. De testen en de opdrachten vormden de input voor de gesprekken. “Ik heb ook ervaren dat Joost heel open is en dat je hem ook kan gebruiken als luisterend oor ;)”

Maarten heeft het loopbaantraject als zeer prettig en waardevol ervaren. Het heeft hem nieuwe inzichten gegeven en deze inzichten zijn één van de onderdelen die hebben eraan hebben bijgedragen om uiteindelijk zijn baan op te zeggen.

“Het is heel prettig om een onafhankelijk gesprekspartner te hebben. Iemand die met je meedenkt, je prikkelt en uitdaagt om over jezelf na te denken. De testen en opdrachten geven inzichten in wie je bent, je vaardigheden, wat je drijft, wat je belangrijk vindt en vooral ook waar je gelukkig van wordt. Dat is allemaal helpend om een beeld te krijgen van wie je bent en wat je in het (werkzame)leven wilt.”

De stap om het onderwijs te verlaten

Achteraf gezien wist Maarten ergens wel dat hij uit het onderwijs wilde. Maar hij durfde niet. Er was altijd wel een reden om toch te blijven. Gaandeweg het loopbaantraject hield Maarten vast aan zijn toenmalige baan. Kon hij de zaken anders gaan zien, de zaken anders gaan benaderen en met dingen anders omgaan? Deze vragen waren heel waardevol en hebben hem veel geleerd, maar het was niet voldoende. Het laatste duwtje om eruit te stappen kreeg Maarten in privékringen (december 2020) en toen dacht hij “Nu moet ik het doen, ik ben echt klaar in het onderwijs!”

Maar wat nu?

“Ik had voor mezelf een lijst gemaakt en daar stond (organisatie)advies bovenaan. Bij voorkeur in de publieke sector.” In zijn werkzame leven heeft Maarten altijd in die hoek gekeken. In januari 2021 heeft Maarten zijn baan in goede harmonie opgezegd. “Ik heb nog één keer met Joost afgesproken begin maart, net na mijn laatste werkdag. Even bijpraten, sparren en het loopbaantraject helemaal afsluiten.” Hierna heeft Maarten contact gezocht met meerdere mensen in zijn netwerk en toen was het al vrij snel raak.

“Mijn voordeel is denk ik wel geweest dat ik de eigenaar, mijn huidige baas, al kende vanuit mijn vorige werk. Hij kende mij, mijn kennis en vaardigheden al enigszins. Ik was geïnteresseerd in hen en zij wilden mij graag. Na een aantal gesprekken was het rond!” Per 1 mei 2021 werkt Maarten als adviseur gebiedsontwikkeling bij Marb Consultancy.

De beste beslissing ooit

“De beslissing om mijn baan op te zeggen is de beste keuze geweest die ik ooit heb gemaakt.” Ook al was dit niet gemakkelijk voor Maarten en zorgde het voor heel wat denkwerk en slapeloze nachten. “Je weet wat je hebt en geeft alle zekerheid op.” Maar de rust en de tijd om goed na te denken heeft hem heel veel gebracht. “Ik gun iedereen deze “reset”.

Twijfel niet, gooi je netwerk open en doe het gewoon!

Maarten Bomans
Worsinkweg 2 7475 TW Markelo
06-52068944

Persoonlijke loopbaanbegeleiding in de vorm van een loopbaanadvies bij Avantiro in Oldenzaal is een intensief traject, maar wordt in de regel ook als bijzonder leerzaam ervaren. Wil je graag weten of dit traject ook jouw verder kan helpen, neem dan contact op met Joost Luttikhuis. We zijn erg benieuwd naar jou loopbaanvragen!

Joost Luttikhuis, 0541 – 24 10 80 | j.luttikhuis@avantiro.nl