Loopbaancoaching

Loopbaan keuzestress:  Blijf trouw aan je waarden

De term ‘keuzestress’ hoor je steeds vaker vallen.

Het gaat hierbij om de spanning rondom het maken van keuzes en de ervaren druk die hieruit voortvloeit. Niet gek aangezien er een overschot aan mogelijkheden is. Alles kan en alles lijkt aantrekkelijk, hoe moet je nu weten welke keuze de juiste is voor jou? De meest relevante, de leukste of de meest verstandige keuze. Het is bijna niet meer mogelijk om goed te onderscheiden wat werkelijk belangrijk is en wat niet. Het klinkt allemaal natuurlijk heel geweldig en keuzes hebben is een luxe. Maar er zit ook een keerzijde aan de hoeveelheid keuzes die je kunt maken. In dit artikel gaan we dieper in op loopbaan keuzestress en hoe je bewuster en zelfverzekerd kunt kiezen door het inzetten van (loopbaan) coaching en/of training.

Het keuzeproces

De angst voor het verliezen is vaak groter dan het verlangen naar winst. We zien o.a. veel jonge goed opgeleide mensen vastlopen met loopbaan keuzestress. Wij onderkennen dan ook het belang om deze mensen te ondersteunen bij het vinden van antwoorden op de juiste vragen en het maken van passende stappen in hun carrière. Daarom geven wij met coaching gerichte aandacht aan dit keuzeproces. Het model van Taborsky maakt hierbij de verschillende fases die je doorloopt erg inzichtelijk. De fases in dit model zijn herkenbaar en geven helder weer waar je vastloopt.

Valkuilen

Misschien herken je wel dat je veel gaat nadenken, gaat twijfelen en dat je eindeloze perfectionisme opspeelt wanneer je het gevoel hebt dat je gedwongen wordt een loopbaankeuze te maken. Het moet immers te allen tijde optimaal zijn. Het steeds maar weer heen en weer gaan tussen hoofd en hart kan leiden tot uitstellen en vermijden waardoor de stress meer toeneemt dan vermindert. En zo stap je steeds weer in dezelfde valkuil. Hoe mooi zou het zijn dat je durft te kiezen vanuit je intuïtie en je hart? Iets wat ons afgeleerd wordt naarmate we ouder worden. Keuzes maken en kiezen voor jezelf houdt in dat je in staat bent emotie en ratio op elkaar af te stemmen. En dat leidt tot meer inzicht in de achterliggende motivatie voor het maken van keuzes. Je keuzes baseren op je intuïtie wordt (nog) niet helemaal geaccepteerd. Het is namelijk moeilijk te verantwoorden, het is je gevoel.

De eerste stap naar minder loopbaan keuzestress

De eerste stap naar het verminderen van  loopbaan-keuzestress is het terugbrengen van het aantal keuzes door scherp te stellen én te bespreken waar het in essentie werkelijk om gaat. Welke waarden zijn voor jou het allerbelangrijkste in je werk. En waar kom je die waarden tegen?  Onderzoek daarnaast de verschillende mogelijkheden. Is het in werkelijkheid ook net zo aantrekkelijk als dat het geschetst wordt? Daardoor zal het aantal opties al aanzienlijk verminderen. Daar komt bij dat ‘goed genoeg’ mogelijk ook oké is. In plaats van te zoeken naar de beste optie is het goed om te gaan voor de optie die ook voldoet. Want vaak leg je de lat en je verwachtingen veel te hoog.

Welke waarden zijn voor jou het allerbelangrijkste in je werk?

Bewuster én zelfverzekerder kiezen met de juiste hulp

Niet weten wat je wilt, niet tevreden zijn met je keuze, niet durven kiezen, keuzes lang uitstellen en het lastig vinden om achter je eigen loopbaan keuze te blijven staan dragen niet bij aan een gezonde en gelukkige levensstijl. Integendeel. Mensen die hier last van ondervinden zullen de gevolgen, zoals spanning, overspanning of een burn-out, niet zelf kunnen verhelpen en hebben baat bij het op tijd vinden van de juiste coaching. Avantiro kan met loopbaancoaching of een (persoonlijk)  leiderschapstraining helpen bij het bewuster én zelfverzekerder maken van jouw (loopbaan)keuzes, bij het kiezen van wat je wél wil.

Subsidieregeling

Ook de overheid vindt dit een uiterst belangrijk aspect en geeft zelfs subsidie voor alle mensen die in welke vorm dan ook een relatie hebben met de arbeidsmarkt (werkenden, werkzoekenden, ZZP-ers) en meer inzicht willen in hun actuele en toekomstige positie op de arbeidsmarkt. En hoe daar de juiste stappen in te maken.

Meer informatie over de subsidieregeling vind je hier.

Zelfverzekerd kiezen met hulp van Avantiro

Vrijwel iedereen die met keuzestress rondloopt is daar onzeker over en is angstig over het maken van de ‘juiste keuze’. Wij vinden het heel belangrijk om onze coaches te laten ontdekken wat een ‘passende’ keuze is. Dit doen wij door hen bewuster maken van het eigen keuzeproces. Wat is de eigen manier van kiezen. Hierbij spelen gevoel, intuïtie, lichaamssignalen en vooral ook je eigen waarden en normen een grote rol. Wij helpen graag om dit inzichtelijk te maken en zo weloverwogen en met een gerust hart voor een bepaalde keuze te gaan.

Wil je meer weten of direct een afspraak maken? We zijn bereikbaar op nummer 0541 – 24 10 80  of via mail op receptie@avantiro.nl.