Het vakantiegevoel

strandvakantie-564x272-1-e1401946027618

 

 

 

 

 

“Nu wil ik wil echt proberen mijn ‘vakantiegevoel’ eens wat langer vast te houden!” Klinkt dit voornemen je bekend in de oren? Maar lukt het vasthouden je meestal niet langer dan een paar uur op je eerste werkdag? Hier wat tips:

Uitgangspunt: Het gaat er niet om dat je bijvoorbeeld vaker met vakantie kunt (al zou dat erg lekker zijn), maar dat je het ‘vakantiegevoel’ (gevoel van vrijheid, rust, ruimte, mogelijkheden, energie) meer in je dagelijks leven integreert. Integreren in je dagelijks leven klinkt natuurlijk logisch, maar waarom lukt het dan toch niet één twee drie? Het antwoord: we hebben gewoontes en routines. Niet alleen in ons handelen, wat we doen, maar ook in ons fysieke en emotionele systemen. We verbinden bepaalde fysieke en emotionele gevoelens aan een vertrouwde situatie, zo zegt Hoogleraar emoties en welbevinden Ad Vingerhoets. Wanneer we weer terugkomen in dezelfde situatie, zal je ook weer in dezelfde stemming en lichamelijke toestand komen. Zo koppelen we vaak gevoelens van vrijheid, rust, plezier etc. aan het beeld, de herinnering en het idee van ‘vakantie’ (al zijn er op vakantie ook vaak genoeg stresserende omstandigheden (lekkende tent, portemonnee laten liggen bij dat Franse bakkertje 3 uur rijden terug, overboekt hotel…you name it..) die vergeten we vaak alleen maar al te graag). Daarom is het volgens mij belangrijk om je ‘vakantiegevoel’, en wat jij daar precies onder verstaat, meer in je dagelijks leven te integreren. Hoe? Nou als volgt:

1. Wat wil je verstevigen en waarom?
Eerst bepaal je welke fysieke en emotionele ‘toestand’ jij meer wilt integreren in jouw leven en vooral waarom? Waar doe je het voor is belangrijk om te bepalen, dit zorgt namelijk voor focus en de kans dat jij je doel gaat behalen vergroot je bovendien enorm.

2. Maak dit concreet
Zoek vervolgens naar ideeën en opties om deze ‘toestand’ te bereiken en concreet te maken. Denk hierbij in termen van: ‘wat geeft ruimte/plezier/lucht’ ipv ‘wat geeft minder stress/druk/frustratie’.
Dit klinkt misschien heel logisch, maar grappig genoeg doe we het vaak niet zo. We willen namelijk vaak van bepaalde gevoelens af komen. De grap is alleen, dat werkt niet (kennen we die van de ‘roze olifant’ nog?). Ik zie dat mensen op heel andere, vernieuwende, creatievere antwoorden komen als ze denken in termen van wat ze wél willen, in plaats van wat ze willen voorkomen.
Maak de stappen die je kunt zetten zo klein (ook wel Kaizen genoemd) en concreet mogelijk.

3. Wees trouw aan jezelf
Plannen zijn mooi, maar kun jij je echt met je plan verbinden. Wil je dit écht veranderen en wil je ook dealen met de zaken die deze verandering mogelijk met zich meebrengt? Een gewetensvraag, maar wel een om goed over na te denken 

Hulp nodig of eens samen verder onderzoeken wat je kan helpen? Bel of mail voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek! 074 291 55 55 of e.deroo@avantiro.nl

https://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/19/vasthouden-aan-je-vakantieplan-3861347-a1517005
http://www.managersonline.nl/nieuws/17668/voorkom-werkstress-direct-na-uw-vakantie.html